Je bekijkt nu Printkosten berekenen

Printkosten berekenen

Heb je enig idee hoeveel printjes er per dag in je onderneming gemaakt worden? Als je hier serieus onderzoek naar gaat doen, schrik je je mogelijk een hoedje. De kans dat er veel printjes gemaakt worden, is namelijk vrij groot. En dit betekent ook dat de totale printkosten behoorlijk hoog uitvallen.

Wil je graag meer inzicht in de cijfers krijgen? Dan doe je er verstandig aan om de printkosten te berekenen. De manier waarop je deze printkosten kunt berekenen, bespreken we graag in dit blogartikel.

In dit artikel behandelende we de volgende onderwerpen:

Hoe kun je de printkosten berekenen?

Bij het berekenen van de printkosten richt je je als eerste op de cartridges. Je moet kijken hoeveel pagina’s je uit één cartridge kunt halen. Heb je bijvoorbeeld een cartridge voor 20 euro gekocht en is deze cartridge goed voor 600 printjes? Dan kun je de volgende formule gebruiken:

20 / 600 = 0,03 euro per printje.

Het lastige is alleen dat je deze formule niet altijd zo kunt gebruiken. De hoeveelheid inkt die per papiertje nodig is, is namelijk afhankelijk van het soort afdruk. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met het verschil tussen zwart-wit en kleur. Het printen in kleur kost sowieso veel meer geld.

Daarnaast staat de paginahoeveelheid niet altijd duidelijk vermeld. Het is hierdoor lastig om vooraf een berekening te maken. Belangrijk is in ieder geval dat je altijd in de beste cartridges investeert. De ervaring leert namelijk dat je met de beste cartridges de kosten laag weet te houden. De universele cartridges verbruiken meer inkt en zijn daardoor op termijn duurder. Ondanks dat ze qua aanschafwaarde voordelig(er) zijn.

Om de printkosten te berekenen, moet je echter met nog meer kosten rekening houden:

  • Onderhoud: zeker als een printer dagelijks veelvuldig gebruikt wordt, moet deze af en toe onderhouden worden. Als je voor bijvoorbeeld een printerabonnement kiest, zit dit onderhoud al in de maandprijs opgenomen. Wellicht is dat interessant voor je.
  • Printkop reinigen: de printkop van een printer moet met enige regelmaat gereinigd worden. Dit doet een printer door een kleine hoeveelheid inkt hiervoor te gebruiken. Uiteraard gaat dit ten koste van de maximale paginahoeveelheid per cartridge.
  • Stroomverbruik: ook als een printer niet print, kost de printer geld. De printer verbruikt in dat geval immers energie. Met de huidige energie/stroomprijzen kunnen deze kosten behoorlijk hoog oplopen. Kies daarom voor een zo’n zuinig mogelijke printer wat betreft energieverbruik.
Printkosten en spaarvarken | Bespaar op printen

Hoe kun je besparen op de printkosten?

Heb je zelf je printkosten berekend? En ben je hier enigszins van geschrokken? Dan is het de hoogste tijd om (flink) te besparen op de printkosten. Met onderstaande tips ben je hiertoe in staat.

  • Print zo weinig mogelijk in kleur uit: het printen in kleur is vele malen duurder dan printen in zwart-wit. Probeer daarom de printjes in kleur zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Print zo weinig mogelijk: sowieso is het verstandig om zo min mogelijk te printen. Op die manier bespaar je niet alleen geld, maar ook nog eens papier. Met het oog op het milieu is dit uiteraard wenselijk.
  • Kies voor een energiezuinige printer: de Epson printers die wij aanbieden, verbruiken tot 96% minder energie. Hiermee weet je dus het nodige geld op je energierekening te besparen.
  • Investeer in een goede printer: de beste printers maken gebruik van de beste technologieën. Door deze technologieën zijn alle printjes efficiënt. Dit uit zich onder meer in de hoeveelheid inkt die per pagina benodigd is.
  • Investeer in goede cartridges: qua aanschafwaarde is het interessant om universele cartridges te kopen. Qua efficiency kun je echter veel beter voor A-merk cartridges kiezen. Die cartridges zijn iets duurder, maar werken veel efficiënter. Dit uit zich onder meer in de paginahoeveelheid per cartridge.

Bijkomende tip: analyseer regelmatig de printkosten. Als je eenmaal weet wat de printkosten precies zijn, kun je hier gericht naar gaan handelen. Door meerdere besparingen door te voeren, kun je hier oprecht het nodige geld mee besparen.

Wil je graag op je printkosten besparen? Dan is het verstandig om bij ons één van de hightech printers van Epson aan te schaffen. Deze printers werken bijzonder efficiënt én verbruiken tot 96% minder energie. Je bespaart met deze printers dus op meerdere aspecten van de printkosten.