Je bekijkt nu De belangrijkste verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter

De belangrijkste verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter

Kunt u beter voor een laserprinter of een inkjetprinter kiezen? Dat is een afweging die veel particulieren en zakelijke klanten maken. Graag helpen wij u een handje met deze afweging; in dit artikel maken we een uitgebreide laserprinter vs. inkjetprinter. Bestaat er een groot verschil tussen een inkjet en laserprinter? Ja, absoluut. Het verschil tussen een laserprinter en inkjetprinter is op meerdere vlakken goed te merken.

Wat is een laserprinter precies?

Een laserprinter maakt gebruik van een toner om een afdruk te maken. U kunt dit dan ook zien als een printer zonder inkt.

Wat is een inkjetprinter?

Een inkjetprinter maakt wél gebruik van inkt. Zo’n printer spuit of druppelt inkt op het papier, waarmee de gewenste afdruk wordt verkregen.

Laser printer vs. inkjet; de 5 belangrijkste verschillen

Een inkjet of een laserprinter; wat is voor u de beste keuze? Dit hangt vooral af van de manier waarop u de printer wilt gebruiken. Zoals onderstaande vijf verschillen aangeven, gaat het om significante verschillende soorten printers.

1. Andere printtechniek

Het eerste verschil is terug te zien in de printtechniek. Dit verschil tussen een inkjet en laserprinter hebben we hierboven al in het kort toegelicht. Mocht u een laserprinter hebben, heeft u hier een toner voor nodig. Een toner is met tonerpoeder gevuld; dit poeder wordt met statische elektriciteit op het papier aangebracht. Warmte en de druk van de fuser zorgen voor een perfecte hechting van het poeder aan het papier. Mocht u een inkjetprinter hebben, heeft u hier een cartridge voor nodig. De cartridges zijn met vloeibare inkt gevuld; deze inkt wordt met een speciale techniek op het papier gedruppeld of gespoten.

2. Andere kleurmogelijkheden

Moet u veel in kleur printen? Dan lijkt een inkjetprinter de betere optie te zijn. In zo’n printer kunt u namelijk meerdere cartridges stoppen: één cartridge voor kleuren bijvoorbeeld en één cartridge voor de zwarte printjes. Bij een laserprinter moet u een keuze maken. Gaat u voor een zwart-wit laserprinter of gaat u voor een kleuren laserprinter? Mocht uw voorkeur naar een kleuren laserprinter uitgaan, moet u met een forse investering rekening houden.

3. Andere afdrukcapaciteit

Bij een laserprinter vs. inkjet vergelijking valt de afdrukcapaciteit ook direct op:

 • Inkjetprinter: in een inkjetprinter zit een cartridge die geen al te grote volumes aan kan. Dit heeft puur te maken met de inhoud van de cartridge.
 • Laserprinter: een toner in een laserprinter heeft een veel grotere inhoud. Dit uit zich dan ook in een grotere afdrukcapaciteit. Mocht u veel printjes moeten maken, is een laserprinter dan ook de beste keuze.

4. Verschil tussen tekst & afbeelding

Voordat u een geschikte printer kunt kopen, moet u over uw wensen nadenken.Wilt u bijvoorbeeld af en toe of voornamelijk afbeeldingen uitprinten? Dan is een inkjetprinter de betere optie voor u. In zo’n printer is vaak ruimte voor meerdere cartridges, waardoor alle kleuren aanwezig zijn voor het printen van afbeeldingen. Wilt u vooral tekst printen? Dan zou een laserprinter de betere optie zijn. Voor het afdrukken van afbeeldingen valt een laserprinter eigenlijk direct af. Mocht u wel met een laserprinter afbeeldingen willen printen, zou u voor een dure kleuren laserprinter moeten kiezen.

5. Andere afdruksnelheid

Heeft u behoefte aan een hoge afdruksnelheid? Of hecht u hier niet zo heel veel waarde aan? Het lastige is dat er op dit gebied een moeilijk onderscheid gemaakt kan worden tussen een laser- en inkjetprinter. De afdrukcapaciteit heeft namelijk vooral met de specificaties van de printer zelf te maken. Mocht u in een duurdere printer investeren, is de kans groot dat de afdruksnelheid relatief hoog is. In de meeste gevallen heeft een laserprinter een hogere afdruksnelheid. Bij een laserprinter kunt u uitgaan van pakweg 20 tot 40 pagina’s per minuut. Bij een inkjetprinter kunt u uitgaan van pakweg 10 á 35 pagina’s per minuut. Een en ander is dus wel afhankelijk van het soort printer waar u voor kiest.

Inkjetprinter vs laserprinter: wat is voor u de beste keuze?

Bent u voor zakelijke doeleinden op zoek naar een geschikte printer? Dan kunt u het beste voor een inkjetprinter kiezen. Voor zakelijke doeleinden brengt een inkjetprinter tal van voordelen met zich mee:

 • Geschikt voor het printen van afbeeldingen en teksten. Dit is met name fijn als u bijvoorbeeld grafieken of diagrammen uit wilt printen.
 • Geschikt voor printen in kleur. Dankzij een inkjetprinter kunt u ook kleurenprints van een hoogwaardige kwaliteit maken.

Gaat uw voorkeur op dit moment uit naar een inkjetprinter? Dan willen wij u graag wijzen op de Epson Workforce inkjetprinters uit ons aanbod. Deze printers zijn voor in elk kantoor geschikt, zijn in veel varianten te verkrijgen en maken gebruik van de nieuwste technologieën.

Wilt u een kantoor printer kopen of leasen? Bij Bespaaropprinten.nl kunt u een zakelijke printer kopen of een printer leasen zakelijk. Wilt u meer weten over de inkjetprinters die wij aanbieden? Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden. Voor de meeste zakelijke doeleinden is een inkjetprinter sowieso de beste keuze.

Veelgestelde vragen over de verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter

Als u op zoek bent naar een nieuwe printer, is de keuze tussen een inkjetprinter en een laserprinter niet altijd even gemakkelijk. Beide printers hebben hun voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende situaties. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we enkele veelgestelde vragen over de verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter op een rijtje gezet.

 1. Is een laserprinter beter?

  Dat hangt af van wat je zoekt in een printer. Over het algemeen zijn laserprinters beter geschikt voor kantooromgevingen waar veel pagina’s worden afgedrukt en waarbij snelheid en kosten per pagina belangrijk zijn. Laserprinters zijn over het algemeen duurder in aanschaf, maar ze hebben lagere kosten per pagina en zijn sneller dan inkjetprinters.

 2. Wat is goedkoper inkjet of laser?

  Over het algemeen zijn inkjetprinters goedkoper in aanschaf dan laserprinters. Ze hebben echter hogere kosten per pagina omdat de inktcartridges regelmatig moeten worden vervangen. Laserprinters hebben daarentegen hogere initiële kosten, maar hebben lagere kosten per pagina omdat tonercartridges minder vaak moeten worden vervangen. Als je alleen af en toe afdrukt, kan een inkjetprinter beter geschikt zijn vanwege de lagere aanschafkosten.

 3. Welke printer moet ik kopen als je weinig print?

  Als je weinig afdrukt, kan een inkjetprinter beter geschikt zijn vanwege de lagere initiële kosten. Inkjetprinters zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan laserprinters en hebben vaak meer functies zoals scannen en kopiëren. Als je af en toe afdrukt, moet je er wel rekening mee houden dat de inktcartridges opdrogen als je de printer lange tijd niet gebruikt. In dat geval kan het beter zijn om een laserprinter te kiezen.

 4. Wat zijn de nadelen van een laserprinter?

  Een van de nadelen van laserprinters is dat ze duurder zijn in aanschaf dan inkjetprinters. Daarnaast hebben laserprinters een hoger stroomverbruik dan inkjetprinters en kunnen ze ook wat meer lawaai maken. Ook zijn laserprinters niet altijd geschikt voor het afdrukken van foto’s en afbeeldingen van hoge kwaliteit omdat ze een lagere resolutie hebben dan inkjetprinters. Ten slotte kunnen de tonercartridges van laserprinters langer meegaan dan de inktcartridges van inkjetprinters, maar ze zijn wel duurder om te vervangen.