Je bekijkt nu Epson inktkussen vervangen: Stap-voor-stap handleiding

Epson inktkussen vervangen: Stap-voor-stap handleiding

Het vervangen van het inktkussen van je Epson printer kan een noodzakelijke onderhoudsstap zijn om de levensduur en printkwaliteit van je apparaat te behouden. In dit artikel leggen we je stap-voor-stap uit hoe je dit zelf kunt doen.

Wat is een inktkussen?

Een inktkussen is een absorberende pad in je printer die overtollige inkt opvangt tijdens het reinigingsproces en andere printtaken. Na verloop van tijd raakt het inktkussen verzadigd, wat kan leiden tot foutmeldingen en mogelijk schade aan je printer als het niet wordt vervangen.

Wanneer moet je het inktkussen vervangen?

Epson printers geven meestal een melding wanneer het inktkussen bijna verzadigd is. Deze melding kan variëren van “inktpads zijn bijna vol” tot “inktpads zijn vol”. Het is belangrijk om actie te ondernemen zodra je deze melding krijgt om te voorkomen dat je printer beschadigd raakt.

Benodigdheden

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

 • Een nieuw inktkussen voor jouw Epson printermodel.
 • Een schroevendraaier.
 • Een paar wegwerphandschoenen om te voorkomen dat je handen inktvlekken krijgen.
 • Een oude doek of kranten om je werkoppervlak te beschermen.

Stap-voor-stap handleiding

 1. Schakel de printer uit en ontkoppel hem van de stroom. Dit is een essentiële veiligheidsmaatregel om elektrische schokken te voorkomen.
 2. Open de printerkap. Dit kan variëren per model, dus raadpleeg de handleiding van je printer als je niet zeker weet hoe je de kap moet openen.
 3. Verwijder het oude inktkussen. Zoek het inktkussen, dat meestal aan de zijkant of onderkant van de printer zit. Gebruik de schroevendraaier om de schroeven los te maken die het inktkussen op zijn plaats houden. Trek het oude kussen voorzichtig uit de printer.
 4. Plaats het nieuwe inktkussen. Zet het nieuwe inktkussen op dezelfde plek waar je het oude hebt verwijderd. Schroef het vast en zorg ervoor dat het stevig op zijn plaats zit.
 5. Sluit de printerkap en sluit de printer weer aan op de stroom. Schakel de printer in en controleer of de foutmelding is verdwenen. Je printer zou nu klaar moeten zijn voor gebruik.
 6. Reset de inktkussen-teller. Dit kan meestal worden gedaan met behulp van software die door Epson wordt geleverd of door een combinatie van knoppen op de printer in te drukken. Raadpleeg de handleiding van je printer of de website van Epson voor specifieke instructies.

Video uitleg Epson inktkussen vervangen

Tips voor onderhoud

 • Regelmatig schoonmaken: Houd je printer schoon om de levensduur van het inktkussen te verlengen. Verwijder stof en vuil om te voorkomen dat ze zich ophopen.
 • Gebruik originele Epson-inkt: Dit helpt bij het verminderen van inktopbouw en zorgt voor een langere levensduur van je inktkussen en printer.

Conclusie

Het vervangen van het inktkussen van je Epson printer is een belangrijk onderhoud dat je printer in goede staat houdt en zorgt voor optimale printprestaties. Door de stappen in deze handleiding te volgen, kun je dit proces zelf eenvoudig uitvoeren. Voor meer tips en handleidingen over het onderhoud van je Epson printer, bezoek onze blog op Bespaaropprinten.nl.