Je bekijkt nu Duurzaam printen op kantoor: 15 tips & trucs

Duurzaam printen op kantoor: 15 tips & trucs

In het digitale tijdperk is het papierloze kantoor nog niet de norm. Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van printers voor documenten, rapporten en andere papieren materialen. Echter, het gebruik van printers kan leiden tot onnodig afval en energieverbruik. In deze gids bespreken we enkele tips en trucs om duurzaam printen op kantoor te stimuleren.

1. Kies voor milieuvriendelijke printers

De keuze van de juiste printer kan een groot verschil maken voor het milieu. Kies voor printers met een Energy Star-certificering, die minder energie verbruiken en minder belastend zijn voor het milieu. Er zijn ook specifieke eco-printers op de markt die gebruik maken van recyclebare materialen en minder schadelijke chemicaliën bevatten.

2. Gebruik gerecycled papier

Gerecycled papier is een geweldige manier om duurzaam printen op kantoor te stimuleren. Het gebruik van gerecycled papier vermindert de vraag naar nieuwe bomen en helpt om afval te verminderen. Kies voor papier met een hoog percentage post-consumer gerecycled materiaal.

3. Gebruik dubbelzijdig printen

Dubbelzijdig printen kan het papierverbruik aanzienlijk verminderen. Het is een eenvoudige aanpassing die je kunt maken in de printinstellingen van je printer. Hierdoor kun je de hoeveelheid papier die je gebruikt met de helft verminderen.

4. Verminder het aantal pagina’s dat je print

Overweeg of het echt nodig is om een volledig document af te drukken. Misschien kun je sommige pagina’s overslaan of alleen de belangrijkste pagina’s afdrukken. Als het document niet hoeft te worden gearchiveerd, kan het beter zijn om het alleen digitaal op te slaan.

5. Verander de lettertype en opmaak

Een simpele aanpassing zoals het gebruik van een kleiner lettertype of een ander lettertype kan de hoeveelheid pagina’s die je nodig hebt om af te drukken verminderen. Door bijvoorbeeld in plaats van Arial het lettertype Calibri te gebruiken, bespaar je 30% inkt.

6. Gebruik eco-vriendelijke cartridges

Er zijn eco-vriendelijke cartridges verkrijgbaar die minder schadelijke chemicaliën bevatten en minder belastend zijn voor het milieu. Ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zijn vaak goedkoper dan traditionele cartridges.

7. Schakel de printer uit als deze niet wordt gebruikt

Door de printer uit te schakelen als deze niet wordt gebruikt, bespaar je niet alleen energie, maar verleng je ook de levensduur van de printer. Zet de printer bijvoorbeeld uit aan het einde van de dag of in het weekend.

8. Maak gebruik van digitale alternatieven

Overweeg om digitale alternatieven te gebruiken in plaats van papieren documenten. Gebruik bijvoorbeeld e-mails, cloudopslag of projectmanagementtools om informatie te delen en documenten te bewaren.

9. Print alleen wat nodig is

Het is belangrijk om kritisch te zijn over wat je afdrukt. Denk na over wat echt noodzakelijk is om af te drukken en vermijd onnodige afdrukken. Zo voorkom je verspilling van papier en inkt.

10. Hergebruik oud papier

Oud papier kan worden hergebruikt voor interne documenten en notities. Gebruik de blanco zijde van papieren die aan één kant zijn bedrukt om interne notities of concepten te maken. Op deze manier verminder je niet alleen de hoeveelheid afval, maar bespaar je ook op de kosten van nieuw papier.

11. Verstuur documenten digitaal

In plaats van documenten af te drukken en per post te versturen, kun je overwegen om documenten digitaal te versturen. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook sneller en goedkoper.

12. Beperk het aantal printers

Hoe meer printers je op kantoor hebt, hoe meer stroom en middelen er worden verbruikt. Overweeg om het aantal printers te beperken en te investeren in multifunctionele printers. Deze printers hebben meerdere functies, zoals printen, kopiëren en scannen, waardoor je minder apparaten nodig hebt en minder middelen verbruikt.

13. Recycle gebruikte cartridges

Wanneer cartridges leeg zijn, moeten ze niet zomaar worden weggegooid. Gebruikte cartridges kunnen worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt. Veel fabrikanten bieden recyclingprogramma’s aan om de cartridges te verzamelen en te hergebruiken.

14. Gebruik energiezuinige verlichting

Printerwerkzaamheden worden vaak uitgevoerd in een kantooromgeving, waar veel verlichting aanwezig is. Door te kiezen voor energiezuinige verlichting, zoals LED-verlichting, bespaar je niet alleen energie, maar ook kosten.

15. Communiceer met collega’s

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om duurzaam printen op kantoor te stimuleren, is door met je collega’s te communiceren. Bespreek de impact van onnodig printen en hoe dit kan worden verminderd. Werk samen om duurzame printgewoonten te ontwikkelen en te ondersteunen.